Pages

Sunday, January 20, 2013

Kek Pisang Berbadam

Semalam dok usha pisang montel 5 biji yang dah ranum. Tanya anak-anak sume geleng tak nak. Hurm.. buat kek pisang ajele. Resepi di bawah berdasarkan saiz pisang.



Resepi:

5 biji pisang montel
5 biji telur
125gm butter
3 cawan gula perang
4 cawan tepung naik sendiri
1 sudu kecil double action baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat

Sedikit badam untuk hiasan atas kek.

Kaedah:
1. Asingkan putih dan kuning telur
2. Putar putih telur sehingga bertanduk, asingkan
3. Hancurkan pisang, gaul sebati bahan-bahan lain sehingga sebati.
4. Kaup balik adunan pisang dan putih telur
5. Masukkan dalam loyang pembakar, tabur badam di atas adunan
6. Bakar dalam oven pada suhu 165 degree selama 45minit.

Dah siap...

No comments:

Post a Comment